• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Градачцу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Пресуда којом се оптужени оглашава кривим чиме је починио кривично дјело-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1.Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине

    20.09.2024.

    БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

    ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

    ТУЗЛАНСКИ КАНТОН

     

    ОПЋИНСКИ СУД У ГРАДАЧЦУ

    БРОЈ: 28 0 К 081282 23 К

    Градачац, 29.01.2024.године

     

    У ИМЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

    БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

     

    Опћински суд у Градачцу по судији Којић Слободанки, уз судјеловање записничара Пашалић Садете у кривичном предмету против оптуженог Б.И., зв. „Р.“ син С. из Н., град Г., брањеног по изабраном браниоцу Кешан Абдулаху, адвокату из Тузле, због кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, (у даљем тексту КЗ-а ФБиХ), рјешавајући по оптужници Кантоналног тужилаштва ТК-Тузла, број: Т03 0 КТ 0109854 23 од 12.04.2023. године, након одржаног усменог и јавног главног претреса, горе означеног дана, донио је и јавно објавио:

     

    П Р Е С У Д У

     

    ОПТУЖЕНИ:

    Б.И., зв. „Р.“, син С. и мајке Х. родјене О. Рођен . . . године у Г., а настањен у Н., град Г., писмен,  са завршеном ССС, по занимању возач, незапослен, ожењен, отац троје дјеце, војску служио 1987/88 у Чаковцу, без чина и одликовања,  посједује ауто марке „БМW“ до сада некажњаван, не води се други кривични поступак, по националности Бошњак, држављанин БиХ, ЈМБГ: . . .

     

     

    К Р И В    Ј Е

     

    Што је:

     

    Дана 05.02.2023 године у поподневним сатима, у Градачцу, на раскрсници код Тржног центра „Зека Цомерц“ град Градачац, након претходне свађе и вербалног сукоба са Д.Р., физички насрнуо на истог, при чему је, иако свјестан да другога може тешко тјелесно озлиједити, што је и хтио, стиснутом песницом задао Р. више удараца у предјелу главе и јагодични предио лица, којом приликом је  Д.Р. задобио тешке тјелесне озљеде у виду натучења – убоја са отоком меких ткива чеоно-сљепоочног предјела главе и лица лијвео и вишекомадни утиснути прелом лијеве јагодичне кости лица,

     

    дакле, другога тешко тјелесно озлиједио,

     

    чиме је, починио кривично дјело-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1.Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, па му суд на темељу тог члана и чланова 7., 41., 42., 43., 49., 59. и 62.истог Закона,  и з р и ч е:

     

    -2-

     

    УВЈЕТНУ ОСУДУ

     

    Којом се оптуженом Б.И. утврђује казна затвора у трајању од 8 (осам) мјесеци, а која се неће извршити, уколико оптужени у року од 2 (двије) године, не учини ново кривично дјело.

     

    На основу члана 212.ст.3.ЗКП-а ФБиХ, оштећени Д.Р., се са својим имовинско правним захтјевом упућује на парницу.

     

    На темељу члана 202. ст.1., а у вези са чланом 199. ст.2. тачка а) и г) Закона о кривичном поступку ФБиХ, оптужени је дужан платити трошкове кривичног поступка у износу од 84,00 КМ, и судски паушал у износу од 50,00 КМ, све у року од 15 дана, по правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

     

    О б р а з л о ж е њ е

     

    Кантонално тужилаштво ТК-а у Тузли је код овог суда подигло оптужницу број: Т03 0 КТ 0109854 23 од 12.04.2023. године, против оптуженог Б.И., зв. „Р.“ син С. из Н., град Г., због кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

     

    Оптужница је потврдјена дана 08.05.2023.године, након чега је осумњичени добио статус оптуженог и уручена му је потврдјена оптужница.

     

    Након потврдјивања оптужнице оптужени је сходно одредабама члана 244. ЗКП-а позван да се изјасни да ли признаје, или не признаје кривњу за кривично дјело за које се терети. На рочиште за изјашњење кривњи одржаног 09.06.2023.године, оптужени је изјавио да не признаје кривњу за почињено кривично дјело.

     

    Дана 29.01.2024.године, заказан је главни претрес, а у уводној ријечи оптужени је изјавио, да признаје кривњу за почињено кривично дјело које му се ставља на терет, па је суд сходно одредбама члана 245. став 1. и 2. ЗКП-а, испитао оптуженог да ли своју изјаву о кривњи даје добровољно, свјесно и са разумијевањем, да ли је можда под утјецајем алкохола, дрога и лијекова што би утјецало на његову свијест за доношење одлуке, те да ли је изјава о признању кривње посљедица пријетње, застрашивања или обећања било какве имовинске користи. Суд је такодје упознао оптуженог са посљедицама које произилазе из његове изјаве, а то су да се одриче права на судјење и да ће му се у том случају изрећи само кривично правна санкција. На сва ова упозорења оптужени је истакао да је његова изјава дата добровољно, свјесно и са разумијевањем, да му нитко није пријетио, а нити застрашивао, те да је свјестан посљедица изјаве о признању кривње, што значи да може бити обавезан на плаћање трошкова кривичног поступка као и на остваривање могућег имовинско правног захтјева од стране оштећеног.

     

    Након напријед проведених радњи, суд је јавно објавио да прихвата изјаву о признању кривње оптуженог, па је заказао претрес за изрицање кривично правне санције, али је прије претреса, за изрицање кривично правне санкције странкама омогућио да изведу

    -3-

     

    доказе и изнесу све чињенице релевантне за било које чињенично или правно питање, које треба размотрити приликом одмјеравања одговарајуће кривичне санкције.

     

    Цијенећи све проведене доказе појединачно и у узајамној вези, те цијенећи изјаву о признању кривице оптуженог, суд је стекао увјерење да је оптужени починио кривично дјело за које се терети и то у вријеме, мјесто и на начин описан у чињеничном дијелу ове пресуде.

     

    Овакву своју констатацију суд заснива како на изјави оптуженог, тако и на доказима који су прочитани на главном претресу и то: записник ПУ Градачац, ПС Градачац, број 08-06/12-1-226/23 од 09.02.2023 године о саслушању свједока Д.Р. налаз и мишљење вјештака медицинске струке проф.др.Веде Туце из Тузле од 30.03.2023 године, обавјештење ЈЗУ Дом здравља Градачац, број 3237/23 од 05.02.2023 године о пријему повријеђеног лица Д.Р., обавијест ЈЗУ УКЦ Тузла, број 0504/601 од 05.02.2023 године, обавијест ЈЗУ УКЦ Тузла, број 0209/96 од 05.02.2023 године, отпусно писном ЈЗУ УКЦ Тузла, Клиника за пластичну и максилофацијалну хирургију на име Д.Р. од 08.02.2023.године, специјалистички налаз ЈЗУ УКЦ Тузла, Клиника за хирургију, на име Д.Р. од 05.02.2023 године, наредба за вјештачење тјелесних повреда број Т03 0 КТ 0109854 23 од 29.03.2023 године, скица лица мјеста, и извод из казнене евиденције за оптуженог од  03.03.2023 године.

     

    На основу изјаве свједока-оштећеног Д.Р. утврдјеноје да је критичног дана са својим возилом био код продавнице “Зека-Комерц” у Градачцу и када је скретао са возилом према “Зека Цомерцу”, њему је возач возила марке “БМW” одузео првенство пролаза тако да је оштећени са возилом закочио и наведеном возачу свирнуо једном сиреном. Када је возач возила “БМW” зауставио своје возило тада је и оштећени зауставио своје возило мислећи да овај возач хоће да му се извине, а оптужени му је пришао и рекао “зашто си свирао” и без икаквог разлога га једном руком ударио у предјелу сљепоочнице са лијеве стране. Оштећени је изашао из возила и оптужени је опет дошао до њега и шакама га наставио ударати и оштећени се бранио, а онда су пришли неки људи и раздвојили их. Оштећени није сигуран да ли је када се бранио и он ударио оптуженог. Након овог догадјај отишао је кући и није мислио одлазити у Дом здравља али када су му се почели јављати боловио јавио се у Дом здравља Градачац и добио упутницу за УКЦ Тузла. На УКЦ Тузла је прегледан и након снимања љекар му је рекао да ће морати бити оперисан, тако да је оштећени сљедећег дана поново дошао у болницу гдје је оперисан и лијечен.

     

    Из налаза и мишљења вјештака медицинске струке др. Веде Туце од 30.03.2023.године, а који је вјештак урадио по наредби КТ Тузла од 29.03.2023.године, а налаз дао на основу обавјештења о пријему повриједног лица Дома здравља Градачац од 05.02.2023.године, отпусно писмо Клинике за плаистичну и максилофациалну хирургију УКЦ Тузла од 08.02.2023.године и налаза хирурга УКЦ Тузла од 05.02.203.године, утврдјено је да је ове прилике оштећени Д.Р. задобио повреде натучење убој са отоком меких ткива чеоно сљеоочног предјела главе и лица лијево више комадних, утиснути прелом лијеве јагодичне кости лица. Ово повредјивање има обиљежје обичне тешке тјелесне повреде јер је код оштећеног довело до знатног оштећења градје и функције важног дијела тијела односно дошло је до оштећења лијеве јагодичне кости

    -4-

     

    лица, а то оштећење се огледало у знатно оштећеној статици костију лијеве стране лица. Повредјивање у конкретном случају може да представља једну цјелину која је могло настати најмање једнокрактним дјеловањем, ударцем неког замахнутог тупо тврдог средства, на лијеви чеоно-сљепоочни предио главе и лица, при чему ударац стиснутом шаком замахнуте руке, чини подобно средство и начин за наношење овакве повреде. У тренутку наношења повреде повриједјени је могао бити у неком нижем положају тијела, напримјер сједећем, док се повредилац налазио са његове лијеве бочне стране и истом је ударац у лијеву страну лица, могао задати кроз отворен предњи лијеви прозор возача. Узимајући у обзир врсту, локализацију и интезитет повредјивања као и карактеристике повредног средства (стиснута шака), произилази да је наведено повредјивање настало ударцем снаге замаха јаког интезитета.

     

    Из скице лица мјеста тј. фотографија утврдјено је мјесто извршења кривичног дјела, а то је пут који се налази у близини тржног центра „YИСК“, Синсаy““, а из дописа УКЦ Тузла од 05.02.2023.године, под бројем 0504/601 и 0209/196 утврдјено је да је УКЦ Тузла обавијестио МУП- ТК-а о повредама, које је задобио оштећени.

     

    Цијенећи горе наведено, неспорно је да се у радњама оптуженог стичу сви битни елементи бића кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине. Наиме, неспорна је чињеница да је оптужени дана 05.02.2023.године, код тржног центра“ Зека Комерц“ у Градачцу, након расправе са оштећеним, без икаквог разлога физички насрнуо на истог, којом приликом је стиснутом песницом задао више удараца у предјелу главе јагодичног предио лица, тако да је оштећени овом приликом задобио тешке тјелесне повреде. С обзиром на начин изршења овог кривичног дјела, а тоје чиненица да је оптужени добро знао да песницом може задати повреде, али да је то и хтио учинио, указује суду на чињеницу да је био свјестан свога дјела и да је хтио његово извршење, те да га је учинио са директним умишљајем.

     

    Приликом одлучивања о врсти кривичне санкције, суд је у смислу члана 49. став 1. КЗ-а ФБиХ, цијенио све околности које утичу на изрицање кривичне санкције, те је од олакшавајућих околности на страни оптуженог цијенио признање дјела, коректно држање оптуженог на суду, допринос оптуженог да се не одуговлачи кривични поступак, да је породичан, отац троје дјеце,  док отежавајућих околности на страни отпуженог суд није нашао, па суд сматра да ће се изрицањем увјетне осуде, којом му се утврдјује казна затвора у трајању од 8 (осам) мјесеци, а која се неће извршити уколико оптужени у року од 2 (двије) године, не учини ново кривично дјело, а сходно одредбама члана 42.КЗ-а ФБиХ, постићи генерална и специјална превенција, а то је утицај на оптуженог да више не чини кривична дјела, као и утицај на друге да не чине кривична дјела, праведност кажњавања починитеља кривичног дјела, а овом пресудом ће се утицати на свијест градјана о погибљености чињења кривичних дјела.

     

    Како подаци кривичног поступка не пружају довољно основа за одлучивање о имовинско правном захтјеву, то је суд темељем члана 212.ст.3. Закона о кривичном поступку оштећеног Д.Р., упутио да свој имовинско правни захтјев може остваривати у парничном поступку.

     

     

    -5-

     

    На темељу члана 202. ст.1., а у вези са чланом 199. ст.2. тачка а) и г) Закона о кривичном поступку ФБиХ, оптужени је дужан платити трошкове кривичног поступка у износу од 84,00 КМ, и судски паушал у износу од 50,00 КМ, све у року од 15 дана, по правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

     

     

    Записничар,                                                                                                Судија,

    Пашалић Садета                                                                                   Којић Слободанка 

     

     

    ПОУКА: Против ове пресуде незадовољна станка има право жалбе Кантоналном суду Тузла у року од 15 дана, по примитку пресуде. Жалба се подноси писмено путем овог суда, у довољном броју примјерака за суд и противну странку.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Приказана вијест је на:
    2 ПРЕГЛЕДА
    Копирано
    Повратак на врх

    Пресуда којом се оптужени оглашава кривим чиме је починио кривично дјело-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1.Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине

    20.09.2024.

    БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

    ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

    ТУЗЛАНСКИ КАНТОН

     

    ОПЋИНСКИ СУД У ГРАДАЧЦУ

    БРОЈ: 28 0 К 081282 23 К

    Градачац, 29.01.2024.године

     

    У ИМЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

    БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

     

    Опћински суд у Градачцу по судији Којић Слободанки, уз судјеловање записничара Пашалић Садете у кривичном предмету против оптуженог Б.И., зв. „Р.“ син С. из Н., град Г., брањеног по изабраном браниоцу Кешан Абдулаху, адвокату из Тузле, због кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, (у даљем тексту КЗ-а ФБиХ), рјешавајући по оптужници Кантоналног тужилаштва ТК-Тузла, број: Т03 0 КТ 0109854 23 од 12.04.2023. године, након одржаног усменог и јавног главног претреса, горе означеног дана, донио је и јавно објавио:

     

    П Р Е С У Д У

     

    ОПТУЖЕНИ:

    Б.И., зв. „Р.“, син С. и мајке Х. родјене О. Рођен . . . године у Г., а настањен у Н., град Г., писмен,  са завршеном ССС, по занимању возач, незапослен, ожењен, отац троје дјеце, војску служио 1987/88 у Чаковцу, без чина и одликовања,  посједује ауто марке „БМW“ до сада некажњаван, не води се други кривични поступак, по националности Бошњак, држављанин БиХ, ЈМБГ: . . .

     

     

    К Р И В    Ј Е

     

    Што је:

     

    Дана 05.02.2023 године у поподневним сатима, у Градачцу, на раскрсници код Тржног центра „Зека Цомерц“ град Градачац, након претходне свађе и вербалног сукоба са Д.Р., физички насрнуо на истог, при чему је, иако свјестан да другога може тешко тјелесно озлиједити, што је и хтио, стиснутом песницом задао Р. више удараца у предјелу главе и јагодични предио лица, којом приликом је  Д.Р. задобио тешке тјелесне озљеде у виду натучења – убоја са отоком меких ткива чеоно-сљепоочног предјела главе и лица лијвео и вишекомадни утиснути прелом лијеве јагодичне кости лица,

     

    дакле, другога тешко тјелесно озлиједио,

     

    чиме је, починио кривично дјело-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1.Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, па му суд на темељу тог члана и чланова 7., 41., 42., 43., 49., 59. и 62.истог Закона,  и з р и ч е:

     

    -2-

     

    УВЈЕТНУ ОСУДУ

     

    Којом се оптуженом Б.И. утврђује казна затвора у трајању од 8 (осам) мјесеци, а која се неће извршити, уколико оптужени у року од 2 (двије) године, не учини ново кривично дјело.

     

    На основу члана 212.ст.3.ЗКП-а ФБиХ, оштећени Д.Р., се са својим имовинско правним захтјевом упућује на парницу.

     

    На темељу члана 202. ст.1., а у вези са чланом 199. ст.2. тачка а) и г) Закона о кривичном поступку ФБиХ, оптужени је дужан платити трошкове кривичног поступка у износу од 84,00 КМ, и судски паушал у износу од 50,00 КМ, све у року од 15 дана, по правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

     

    О б р а з л о ж е њ е

     

    Кантонално тужилаштво ТК-а у Тузли је код овог суда подигло оптужницу број: Т03 0 КТ 0109854 23 од 12.04.2023. године, против оптуженог Б.И., зв. „Р.“ син С. из Н., град Г., због кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

     

    Оптужница је потврдјена дана 08.05.2023.године, након чега је осумњичени добио статус оптуженог и уручена му је потврдјена оптужница.

     

    Након потврдјивања оптужнице оптужени је сходно одредабама члана 244. ЗКП-а позван да се изјасни да ли признаје, или не признаје кривњу за кривично дјело за које се терети. На рочиште за изјашњење кривњи одржаног 09.06.2023.године, оптужени је изјавио да не признаје кривњу за почињено кривично дјело.

     

    Дана 29.01.2024.године, заказан је главни претрес, а у уводној ријечи оптужени је изјавио, да признаје кривњу за почињено кривично дјело које му се ставља на терет, па је суд сходно одредбама члана 245. став 1. и 2. ЗКП-а, испитао оптуженог да ли своју изјаву о кривњи даје добровољно, свјесно и са разумијевањем, да ли је можда под утјецајем алкохола, дрога и лијекова што би утјецало на његову свијест за доношење одлуке, те да ли је изјава о признању кривње посљедица пријетње, застрашивања или обећања било какве имовинске користи. Суд је такодје упознао оптуженог са посљедицама које произилазе из његове изјаве, а то су да се одриче права на судјење и да ће му се у том случају изрећи само кривично правна санкција. На сва ова упозорења оптужени је истакао да је његова изјава дата добровољно, свјесно и са разумијевањем, да му нитко није пријетио, а нити застрашивао, те да је свјестан посљедица изјаве о признању кривње, што значи да може бити обавезан на плаћање трошкова кривичног поступка као и на остваривање могућег имовинско правног захтјева од стране оштећеног.

     

    Након напријед проведених радњи, суд је јавно објавио да прихвата изјаву о признању кривње оптуженог, па је заказао претрес за изрицање кривично правне санције, али је прије претреса, за изрицање кривично правне санкције странкама омогућио да изведу

    -3-

     

    доказе и изнесу све чињенице релевантне за било које чињенично или правно питање, које треба размотрити приликом одмјеравања одговарајуће кривичне санкције.

     

    Цијенећи све проведене доказе појединачно и у узајамној вези, те цијенећи изјаву о признању кривице оптуженог, суд је стекао увјерење да је оптужени починио кривично дјело за које се терети и то у вријеме, мјесто и на начин описан у чињеничном дијелу ове пресуде.

     

    Овакву своју констатацију суд заснива како на изјави оптуженог, тако и на доказима који су прочитани на главном претресу и то: записник ПУ Градачац, ПС Градачац, број 08-06/12-1-226/23 од 09.02.2023 године о саслушању свједока Д.Р. налаз и мишљење вјештака медицинске струке проф.др.Веде Туце из Тузле од 30.03.2023 године, обавјештење ЈЗУ Дом здравља Градачац, број 3237/23 од 05.02.2023 године о пријему повријеђеног лица Д.Р., обавијест ЈЗУ УКЦ Тузла, број 0504/601 од 05.02.2023 године, обавијест ЈЗУ УКЦ Тузла, број 0209/96 од 05.02.2023 године, отпусно писном ЈЗУ УКЦ Тузла, Клиника за пластичну и максилофацијалну хирургију на име Д.Р. од 08.02.2023.године, специјалистички налаз ЈЗУ УКЦ Тузла, Клиника за хирургију, на име Д.Р. од 05.02.2023 године, наредба за вјештачење тјелесних повреда број Т03 0 КТ 0109854 23 од 29.03.2023 године, скица лица мјеста, и извод из казнене евиденције за оптуженог од  03.03.2023 године.

     

    На основу изјаве свједока-оштећеног Д.Р. утврдјеноје да је критичног дана са својим возилом био код продавнице “Зека-Комерц” у Градачцу и када је скретао са возилом према “Зека Цомерцу”, њему је возач возила марке “БМW” одузео првенство пролаза тако да је оштећени са возилом закочио и наведеном возачу свирнуо једном сиреном. Када је возач возила “БМW” зауставио своје возило тада је и оштећени зауставио своје возило мислећи да овај возач хоће да му се извине, а оптужени му је пришао и рекао “зашто си свирао” и без икаквог разлога га једном руком ударио у предјелу сљепоочнице са лијеве стране. Оштећени је изашао из возила и оптужени је опет дошао до њега и шакама га наставио ударати и оштећени се бранио, а онда су пришли неки људи и раздвојили их. Оштећени није сигуран да ли је када се бранио и он ударио оптуженог. Након овог догадјај отишао је кући и није мислио одлазити у Дом здравља али када су му се почели јављати боловио јавио се у Дом здравља Градачац и добио упутницу за УКЦ Тузла. На УКЦ Тузла је прегледан и након снимања љекар му је рекао да ће морати бити оперисан, тако да је оштећени сљедећег дана поново дошао у болницу гдје је оперисан и лијечен.

     

    Из налаза и мишљења вјештака медицинске струке др. Веде Туце од 30.03.2023.године, а који је вјештак урадио по наредби КТ Тузла од 29.03.2023.године, а налаз дао на основу обавјештења о пријему повриједног лица Дома здравља Градачац од 05.02.2023.године, отпусно писмо Клинике за плаистичну и максилофациалну хирургију УКЦ Тузла од 08.02.2023.године и налаза хирурга УКЦ Тузла од 05.02.203.године, утврдјено је да је ове прилике оштећени Д.Р. задобио повреде натучење убој са отоком меких ткива чеоно сљеоочног предјела главе и лица лијево више комадних, утиснути прелом лијеве јагодичне кости лица. Ово повредјивање има обиљежје обичне тешке тјелесне повреде јер је код оштећеног довело до знатног оштећења градје и функције важног дијела тијела односно дошло је до оштећења лијеве јагодичне кости

    -4-

     

    лица, а то оштећење се огледало у знатно оштећеној статици костију лијеве стране лица. Повредјивање у конкретном случају може да представља једну цјелину која је могло настати најмање једнокрактним дјеловањем, ударцем неког замахнутог тупо тврдог средства, на лијеви чеоно-сљепоочни предио главе и лица, при чему ударац стиснутом шаком замахнуте руке, чини подобно средство и начин за наношење овакве повреде. У тренутку наношења повреде повриједјени је могао бити у неком нижем положају тијела, напримјер сједећем, док се повредилац налазио са његове лијеве бочне стране и истом је ударац у лијеву страну лица, могао задати кроз отворен предњи лијеви прозор возача. Узимајући у обзир врсту, локализацију и интезитет повредјивања као и карактеристике повредног средства (стиснута шака), произилази да је наведено повредјивање настало ударцем снаге замаха јаког интезитета.

     

    Из скице лица мјеста тј. фотографија утврдјено је мјесто извршења кривичног дјела, а то је пут који се налази у близини тржног центра „YИСК“, Синсаy““, а из дописа УКЦ Тузла од 05.02.2023.године, под бројем 0504/601 и 0209/196 утврдјено је да је УКЦ Тузла обавијестио МУП- ТК-а о повредама, које је задобио оштећени.

     

    Цијенећи горе наведено, неспорно је да се у радњама оптуженог стичу сви битни елементи бића кривичног дјела-Тешка тјелесна озљеда из члана 172. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине. Наиме, неспорна је чињеница да је оптужени дана 05.02.2023.године, код тржног центра“ Зека Комерц“ у Градачцу, након расправе са оштећеним, без икаквог разлога физички насрнуо на истог, којом приликом је стиснутом песницом задао више удараца у предјелу главе јагодичног предио лица, тако да је оштећени овом приликом задобио тешке тјелесне повреде. С обзиром на начин изршења овог кривичног дјела, а тоје чиненица да је оптужени добро знао да песницом може задати повреде, али да је то и хтио учинио, указује суду на чињеницу да је био свјестан свога дјела и да је хтио његово извршење, те да га је учинио са директним умишљајем.

     

    Приликом одлучивања о врсти кривичне санкције, суд је у смислу члана 49. став 1. КЗ-а ФБиХ, цијенио све околности које утичу на изрицање кривичне санкције, те је од олакшавајућих околности на страни оптуженог цијенио признање дјела, коректно држање оптуженог на суду, допринос оптуженог да се не одуговлачи кривични поступак, да је породичан, отац троје дјеце,  док отежавајућих околности на страни отпуженог суд није нашао, па суд сматра да ће се изрицањем увјетне осуде, којом му се утврдјује казна затвора у трајању од 8 (осам) мјесеци, а која се неће извршити уколико оптужени у року од 2 (двије) године, не учини ново кривично дјело, а сходно одредбама члана 42.КЗ-а ФБиХ, постићи генерална и специјална превенција, а то је утицај на оптуженог да више не чини кривична дјела, као и утицај на друге да не чине кривична дјела, праведност кажњавања починитеља кривичног дјела, а овом пресудом ће се утицати на свијест градјана о погибљености чињења кривичних дјела.

     

    Како подаци кривичног поступка не пружају довољно основа за одлучивање о имовинско правном захтјеву, то је суд темељем члана 212.ст.3. Закона о кривичном поступку оштећеног Д.Р., упутио да свој имовинско правни захтјев може остваривати у парничном поступку.

     

     

    -5-

     

    На темељу члана 202. ст.1., а у вези са чланом 199. ст.2. тачка а) и г) Закона о кривичном поступку ФБиХ, оптужени је дужан платити трошкове кривичног поступка у износу од 84,00 КМ, и судски паушал у износу од 50,00 КМ, све у року од 15 дана, по правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

     

     

    Записничар,                                                                                                Судија,

    Пашалић Садета                                                                                   Којић Слободанка 

     

     

    ПОУКА: Против ове пресуде незадовољна станка има право жалбе Кантоналном суду Тузла у року од 15 дана, по примитку пресуде. Жалба се подноси писмено путем овог суда, у довољном броју примјерака за суд и противну странку.