• logo
  • osnovna stranica
  • Окружно јавно тужилаштво у Бијељини

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Водич за приступ информацијама

    Поступак приступа информацијама у Окружном јавном тужилаштву у Бијељини

    28.05.2024.


    "Информација" је сваки материјал којим се преносе чињенице, мишљења, подаци, или било који други садржај, укључујући сваку копију или њен дио, без обзира на облик или карактеристике, као и на то када је сачињена и како је класификована."
    (члан 3. тачка (1) Закона о слободи приступа информацијама)

     

    Свако физичко и правно лице има право приступа информацијама које су под контролом Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.
    Врста информација, облик у којем су информације доступне и подаци о томе гдје се може приступити тим информацијама садржане су у индексу регистра Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.


    Службеник за информације који обрађује захтјеве је стручни сарадник и службеник за односе са јавношћу Душица Радовановић Грубач 
    Телефон: 055 202 856
    Фаx: 055 203 502 
    Моб: 066 770 522

     

    Начин приступа информацијама може бити:
    - обавјештење да ли посједује тражену информацију;
    - увид у документ који садржи тражену информацију;
    - копију документа који садржи тражену информацију;
    - достављање копије документа који садржи тражену информацију.

     

    Право на приступ информацијама остварује се подношењем писменог захтјева Окружном јавном тужилаштву у Бијељини путем поште  или непосредном предајом у канцеларији за пријем поште Тужилаштва, који мора да испуњава следеће услове:
    - да је поднесен у писменој форми на једном од службених језика у Босни и Херцеговини,
    - да садржи име, презиме, адресу, број телефона и е-маил подносиоца захтјева,
    - да садржи довољно података о природи и садржају информације како би се омогућило Тужилаштву да пронађе ту информацију и
    - начин на који се жели приступити информацији.
    Ако захтјев подноси физичко лице дужно је путем личних докумената доказивати своју идентитет.
    Ако захатјев подноси законски заступник, дужан је доказати свој идентитет и доставити доказ да је законски заступник или пуномоћ дату од стране овлаштеног лица.


    По пријему захтјева Тужилаштво је дужно, путем овлаштаеног радника, да размотри чињенице и околности од значаја за обраду захтјева.
    Тужилаштво је дужно обавијестити подносиоца захтјева да ли је одобрило приступ информацији дјелимично или у цјелини, у року од 15 дана од пријема захтјева с тим да тај рок може бити продужен за 7 дана у случајевима предвиђеним Законом о слободи приступа информацијама.
    Приступ информацијама обезбиједиће се подносиоцу захтјева на једном од званичких језика Босне и Херцеговине, као и на оригиналном језику који је различит од званичних језика, ако је то могуће.


    Окружно јавно тужилаштво у Бијељини може одбити захтјев за приступ информацијама у случајевима када се откривањем информације основано може очекивати изазивање значајне штете по легитимне циљеве сљедећих категорија у Републици Српској:
    - интереси одбране и сигурности, као и заштита јавне безбједности;
    - спречавање криминала и свако откривање криминала, 
    - заштита процеса доношења одлуке од стране јавног органа у давању мишљења, савјета или препорука од стране јавног органа, запосленог лица у јавном органу, или сваког лица које врши активности за или у име јавног органа, а не обухвата чињеничне, статистичке, научне или техничке информације,
    - када надлежни јавни орган оправдано утврди да захтјев за приступ информацијама укључује повјерљиве комерцијалне интересе треће стране, надлежни јавни орган ће дописом, по хитном поступку, обавијестити трећу страну о појединостима захтјева. Дописом се трећа страна информише о непосредном објављивању информација, осим ако трећа страна, у року од 15 дана од пријема овог дописа, не одговори у писаној форми да такве информације сматра повјерљивим и наведе разлоге за штету која би проистекла из објављивања информација. Након пријема таквог одговора, надлежни јавни орган ће утврдити изузетак и
    - н
    адлежни јавни орган ће утврдити изузетак када оправдано утврди да тражене информације укључују личне интересе које се односе на приватност трећег лица.

    Ако се одбије приступ информацији, било дјелимичној или цијелој информацији, Тужилаштво дописом о томе обавијештава подносиоца захтјева. Допис треба да садржи законски основ за статус изузећа информације, уз наводе чланова Закона о слободи приступа информацијама РС на које се позива, као и сва материјална питања која су важна за одлуку, што укључује и узимање у обзир фактора јавног интереса и рок у којем се подноси жалба главном окружном јавном тужиоцу, те поука о праву обраћања Институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине.

    Ако се одобри приступ информацији, било дјелимично или цијелој информацији, Окружно јавно тужилаштво у Бијељини ће дописом о томе обавијестити подносиоца захтјева, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтјева.
    Информације се могу добити на један од сљедећих начина:
    а) непосредним увидом у тражену информацију,
    б) умножавање информације уз уплату трошкова и
    ц) слање информације поштом, е-маилом, факсом или на други начин.


    У Окружном јавном тужилаштву у Бијељини ће се водити посебан индекс - регистар о врсти информација које су под контролом овог органа.



    Трошкови умножавања су утврђени Упутством о трошковима за приступ информацијама које је донијело Министарство правде, а којим је утврђено да се за стандардну велипчину копија првих десет страна не наплаћује. Подносилац захтјева за умножавање материјала преко десет страна плаћа 20 пфенинга по страници.
    Умножавање материјала врши надлежан јавни орган који има контролу над траженом информацијом.

    • 1 - 1 / 1
    • 1